pies do budy - na forum o psach. Zaprasamy się do zapoznania się z tematem pies do budy oraz do dyskusji na naszym forum. Gdy dowiesz się już wszystkiego na temat "pies do budy" - zapraszamy też do innych popularnych sekcji forum, takich jak pielęgnacja psów, gdzie dowiesz się jak dbać o swojego pieska, choroby psów, gdzie uzyskasz odpowiedzi związane ze zdrowiem twojego pieska, czy żywienie psów, gdzie podyskutujesz na temat psich przysmaków.

pies do budy

Psie forum, psy forum
Opinie, dyskusje, komentarze, forum o psach
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Szukaj na forum o psach:
pies do budy

Poprzedni temat «» Następny temat
pies do budy
Autor Wiadomość
effcyk 

Wpisz pięć dowolnych liter: black
Pomogła: 7 razy
Wysłany: 13 Czerwiec 2010, 16:32   

Ripeapricot napisał/a:
Berneńczyk to pies, który musi pracować z człowiekiem, więc nie wyobrażam sobie, w jaki sposób miałby mieszkać w budzie...

bernenczyk to taki pies który nie bedzie wylegiwał się koło grzejnika i czasami trzymanie takiego psa w domu bo "my tak chcemy, uważamy że pies na dwór się nie nadaje" jest dla samego takiego psa krzywdzące. Ma on bardzo długą, gęstą sierść i leżenie w domu np zimą przy plus iluś stopniach wewnątrz będzie mu po prostu za gorąco i sam będzie ciągnął na dwór gdzie jest chłodniej. Sama mam znajomych którzy bernena mają i pies bude bez łańcucha ma na podwórku - bo w domu jest mu za gorąco po prostu, kiedy chce wejdzie, ale szczerze to on prawie ciągle jest na dworze, bo jest mu tam dobrze. Tak samo robi bernardyn mojego sąsiada, w domu to on siedzi w lato jak na zewnątrz jest goręcej niż wewnątrz domu, zimą siedziałby non stop na dworze . Praca z psem a jego chęć mieszkania na dworze wcale nie muszą się mijać między sobą.
Ripeapricot napisał/a:
Z doświadczenia wiem, że buda to zawsze łańcuch.

z doświadczenia wiem że buda to nie zawsze łańcuch - nie wiem dlaczego ludzie nie potrafią tego oddzielić . Mój pies ma bude, super bude bez łańcucha w której w lato sobie leży jak mu sie spodoba. Co wiecej on uwielbia w niej leżeć i nie jest przymuszany do leżenia w niej poprzez łańcuch - sam sobie do niej idzie i wyleguje się szczególnie póżnymi popołudniami. No i kojca ani żadnej przybudówki nie mamy - buda stoi sobie luzem przy domu :-> . To samo tyczy się psów które wymieniłam wyżej, ani jeden ani drugi kojców i łańcuchów nie mają - są super zsocjalizowane, bardzo zadbane i mają świetny kontakt z właścicielem, mimo, że wolą mieszkać na dworze niż w domu.

Poziom: 15 HP   9%   43/488
   MP   100%   233/233
   EXP   77%   27/35
Ripeapricot 
Bliska nieznajoma

Wpisz pięć dowolnych liter: dyzio
Pomogła: 17 razy
Wysłany: 13 Czerwiec 2010, 16:40   

Jasne, że psy wolą spędzać czas na dworze. Ale to człowiek jest w tym związku inteligentny i powinien wiedzieć, co dla psa jest ważniejsze. Bo jeśli nie rozłożę sobie leżaka obok budy, nie wiem, w jaki sposób mogę poświęcać psu czas.

Poziom: 18 HP   30%   213/711
   MP   0%   0/339
   EXP   28%   13/45
effcyk 

Wysłany: 13 Czerwiec 2010, 16:59   

Ripeapricot napisał/a:
Jasne, że psy wolą spędzać czas na dworze.

nie każdy pies woli siedzieć na dworze niż w domu, ale tak, jest pewna część psów które wolą spędzać czas na zew albo taka psia natura, albo takie ma wymagania np taka sierść, która sama w sobie psa ogrzewa, dodatkowe ogrzewanie w postaci piecyka, grzejnika mu nie potrzebne - przy temp która dla nas jest odpowiednia, pies moze czuć sie jak w saunie, dlatego woli isć tam gdzie mu chłodniej a zazwyczaj jest to dwór.
Ripeapricot napisał/a:
Ale to człowiek jest w tym związku inteligentny i powinien wiedzieć

czasami idzie to w drugą strone ;-)
Ripeapricot napisał/a:
Bo jeśli nie rozłożę sobie leżaka obok budy, nie wiem, w jaki sposób mogę poświęcać psu czas.

to tak jakby pies poszedł spać do innego pokoju a my musimy koniecznie isć do niego siedzieć koło niego. A po co? jak chce niech leży sobie sam, bedzie chciał mieć kontakt z człowiekiem to przyjdzie do nas.
no to ja Ci powiem jak można poświęcić psu czas, psu który lubi siedzieć w budzie. Non stop bawie się z nim , cwiczymy sobie komendy, chodzimy na pola freesbować, jeżdzimy nad rzeke - socjal mamy super a i wszyscy naokoło nie mogą nadziwić się, że potrafie z psem spędzić tyle czasu i co najważniejsze ja to lubie. Co do budy? ja siedze sobie na ławce popijam herbatke czy kawke popołudniu a pies zmęczony idzie się położyć do budy ;-) . Nie trzeba rozkładać ani leżaka ani namiotu przy budzie aby psu czas poświęcać . Jak pisałam pies idzie sobie tam jak chce a nie wtedy kiedy ja mu każe - bo ja mu w tej kwesti nic nie każe . Więc nie widze związku między budą a poświęcaniem psu czasu - bo pies do budy idzie poleżeć na poł godziny do godziny a nie na 24h na dobe . Buda stojąca sobie luzem to nie kojec, gdzie psa zamykamy bo my chcemy a nie pies. Buda stojąca luzem ma być miejscem gdzie pies może odpocząć kiedy on chce.

PS
a teraz wybaczcie ale właśnie z moim psem, który lubi leżeć w budzie w samotnosci :mrgreen: ide na boisko pofreesbować ;-)

MP   100%   233/233
   EXP   77%   27/35
Reklama
Administrator
Dopisz komentarz do postu  

Ripeapricot 
Bliska nieznajoma

Wpisz pięć dowolnych liter: dyzio
Pomogła: 17 razy
Wysłany: 13 Czerwiec 2010, 20:21   

Effcyk, chodziło mi bardziej o codzienne życie - nie wątpię, że z psem można wyjść pobiegać, kiedy się chce. Jednak psa, mieszkającego w budzie, nie nauczysz, że kiedy ktoś idzie z trzema talerzami w rękach, należy uciekać ;)

Cytat:
a teraz wybaczcie ale właśnie z moim psem, który lubi leżeć w budzie w samotnosci ide na boisko pofreesbować

No, już się nie chwal, tylko foty wrzucaj :mrgreen:

Poziom: 18 HP   30%   213/711
   MP   0%   0/339
   EXP   28%   13/45
effcyk 

Wysłany: 14 Czerwiec 2010, 08:04   

Łiii tam, jeśli pies mieszka w budzie, śpi w niej, pomieszkuje kiedy chce a kiedy nie chce, to siedzi w domu - nie widze problemu żadnego :-> . Inna sprawa jeśli pies jest przy budzie na łańcuchu gdzieś tam kawał za domem i człowieka widzi z odległości 15 metrów, no może z odległości 15cm jeśli człowiek zanosi mu jesć - taki pies i owszem niewiele pewnie wie i potrafi , bo wdłg swojego 'pana' pies ma miejsce przy budzie i musi pilnować - staroświeckie myślenie szczególnie starszych ludzi żyjących w małych wioskach. No ale tak to już jest. Natomiast ja jestem rękami i nogami za budą jeśli ma ona służyć za takie 'zacisze' dla psa, jak chce isć sobie gdzieś poleżeć bez towarzystwa - a no i moja bestia wie , że jak ide z talerzami, kubkami , szklankami to nie należy skakać i najlepiej oddalić się od panci :-> nawet jak niose dla niego jedzenie w lato na dwór to siada przy misce i czeka grzecznie :-P . Tu raczej cała sprawa leży w kwesti właściciela, ile czasu spędza z psem czy to "kanapowcem" czy psiakiem który siedzi na dworze. Bo pies czy domowy czy przydomowy :-P się nie nauczy niczego, jeśli my go tego nie nauczymy. Tj to moje zdanie oczywiście - jeśli komus bartdzo zależy, jest uparty i wytrwały nie widze przeszkód aby z podwórkowego bernardyna zrobić super ułozonego psa ;-) - bo to nie od psa zależy a od właściciela .
Ripeapricot napisał/a:
No, już się nie chwal, tylko foty wrzucaj

no właśnie zadnych nie mam z naszego freesbowania, bo nie mam aparatu obecnie, ale jak zakupie fajny sprzęt, to myśle że za 2 tygodnie coś tam już wrzuce ;-)

MP   100%   233/233
   EXP   77%   27/35
Odpowiedz do tematu