Drapanie
Opinie, dyskusje, komentarze, forum o psach
Drapanie
|
Drapanie |
| Autor |
Wiadomość |
Nika
Wpisz pięć dowolnych liter: abcde
|
Wysłany: 6 Lipiec 2010, 00:34 Drapanie
|
|
|
| Moja psina często się drapie choć została u weterynarza zabezpieczona przed pasożytami. Co to może być ? |
|
|
|
 |
ladyS
|
Wysłany: 6 Lipiec 2010, 12:10
|
|
|
| Alergia. |
|
|
| Poziom: 21 HP |
 |
 |
 |
 |
29% |
288/996 |
|
|
|
|
 |
yummycake

Wpisz pięć dowolnych liter: Daisy
|
Wysłany: 6 Lipiec 2010, 13:43
|
|
|
| tak to najprawdopodobniej jest alergia. Co dajesz psu jeść? Może być alergia kontaktowa (np. od posłania na którym leży) lub pokarmowa (uczulenie na jakiś składnik np. kurę, wołowinę itp). |
_________________ "Mój piesek - serduszko u moich stóp" |
|
|
|
 |
Reklama
Administrator
|
|
|
|
 |
Nika
Wpisz pięć dowolnych liter: abcde
|
Wysłany: 6 Lipiec 2010, 14:49
|
|
|
| Dostaje suchą karmę, jedzenie z puszki z dodatkiem drobiu lub wołowiny. Często ma na obiad pulpety z ryżem/kaszą i z warzywami. Czy są jakieś testy na alergię dla psów? |
|
|
|
 |
ladyS
|
Wysłany: 6 Lipiec 2010, 14:52
|
|
|
| Najlepiej jest to sprawdzić, czyszcząc dietę. Karm go przez kilka dni tylko suchym i obserwuj reakcję. Jeśli drapanie się nie ustępuje, zmień suchą karmę na mokre jedzenie i znów to samo. Swoją drogą - mam nadzieję, że te pulpety to tylko z nazwy i nie są przyprawiane... |
|
|
 |
 |
 |
 |
29% |
288/996 |
|
|
|
|
 |
yummycake

|
Wysłany: 7 Lipiec 2010, 01:03
|
|
|
| Nika napisał/a: | | Dostaje suchą karmę, jedzenie z puszki z dodatkiem drobiu lub wołowiny. Często ma na obiad pulpety z ryżem/kaszą i z warzywami. Czy są jakieś testy na alergię dla psów? |
Nie wiem czy przyprawiasz psu to jedzenie, ale niektóre psy nie tolerują własnie przypraw, kostek rosłowych etc. więc najlepiej to w ogóle nie doprawiaj (może to być powód drapania), ale równie dobrze uczuelenie może być na coś innego. Testy na alergię są, ale nie wszędzie je zrobisz i przypuszczam że są dosyć drogie! najlepiej jednak spróbować metodą prób i błędów! Każdy wet Ci to doradzi. Po prostu odstawić np. kurę (choć wg badań kura najmniej uczula) zobaczyć reakcje, jeśli nie przejdzie odstawić co innego, lub w ogóle może być uczulony na psie jedzenie np. wtedy trzeba odstawić psie jedzenie. Niestety żmudna robota:/ ale przeszłam już to z moją sunią. Może też być przebiałczenie (pies ma za dużo białka i się drapie). |
|
|
|
 |
ladyS
|
Wysłany: 7 Lipiec 2010, 10:00
|
|
|
| yummycake napisał/a: | | Nika napisał/a: | | Dostaje suchą karmę, jedzenie z puszki z dodatkiem drobiu lub wołowiny. Często ma na obiad pulpety z ryżem/kaszą i z warzywami. Czy są jakieś testy na alergię dla psów? |
Nie wiem czy przyprawiasz psu to jedzenie, ale niektóre psy nie tolerują własnie przypraw, kostek rosłowych etc. więc najlepiej to w ogóle nie doprawiaj (może to być powód drapania), ale równie dobrze uczuelenie może być na coś innego. Testy na alergię są, ale nie wszędzie je zrobisz i przypuszczam że są dosyć drogie! najlepiej jednak spróbować metodą prób i błędów! Każdy wet Ci to doradzi. Po prostu odstawić np. kurę (choć wg badań kura najmniej uczula) zobaczyć reakcje, jeśli nie przejdzie odstawić co innego, lub w ogóle może być uczulony na psie jedzenie np. wtedy trzeba odstawić psie jedzenie. Niestety żmudna robota:/ ale przeszłam już to z moją sunią. Może też być przebiałczenie (pies ma za dużo białka i się drapie). |
Moja droga, mów rzeczy potwierdzone - kura uczula najbardziej i najczęściej jest odstawiana, nawet psy BARFujące nie mogą jej jeść nieraz. Dlatego karmy dla psów wrażliwych i alergików zawierają zwykle jagnięcinę, bo ta uczula znacznie mniej. |
|
|
 |
 |
 |
 |
29% |
288/996 |
|
|
|
|
 |
yummycake

|
Wysłany: 7 Lipiec 2010, 13:08
|
|
|
| ladyS napisał/a: | | yummycake napisał/a: | | Nika napisał/a: | | Dostaje suchą karmę, jedzenie z puszki z dodatkiem drobiu lub wołowiny. Często ma na obiad pulpety z ryżem/kaszą i z warzywami. Czy są jakieś testy na alergię dla psów? |
Moja droga, mów rzeczy potwierdzone - kura uczula najbardziej i najczęściej jest odstawiana, nawet psy BARFujące nie mogą jej jeść nieraz. Dlatego karmy dla psów wrażliwych i alergików zawierają zwykle jagnięcinę, bo ta uczula znacznie mniej. |
Cóż ja słyszałam, że kura własnie najmniej uczula, a najbardziej wołowina. Możliwe, że wet mi podał błędne informacje... |
|
|
|
 |
ladyS
|
Wysłany: 7 Lipiec 2010, 13:21
|
|
|
| Wolowina, owszem, uczula podobnie jak kura- czego można łatwo dowieść patrząc na to, że psy zwykle otrzymują albo wołowinę, albo kurę - po wprowadzeniu diety eliminacyjnej zwykle uczulenie przechodzi, czyli eliminowana jest kura/wołowina. |
|
|
 |
 |
 |
 |
29% |
288/996 |
|
|
|
|
 |
ojeja

Wpisz pięć dowolnych liter: 45687
|
Wysłany: 7 Lipiec 2010, 14:43
|
|
|
| zgadzam się z przedmówczyniami, mój pies ma uczulenie na kurę. Ma chorą trzustkę, dawałam mu dietetycznie kurczaka z ryżem ale było bardzo nieciekawie drapał się niesamowicie (biegunkę pomijam), dopiero jak zmieniłam mu karmę na jagnięcinę (która najmniej uczula - jeśli wogóle uczula) to można powiedzieć że drapanie i uporczywe biegunki minęły |
|
|
|
 |
|
|
Drapanie |