Owczarek niemiecki
Opinie, dyskusje, komentarze, forum o psach
Owczarek niemiecki
|
Owczarek niemiecki |
| Autor |
Wiadomość |
Justyna
Instruktor-sta?ysta

Wpisz pięć dowolnych liter: RULEZ
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 1588
|
Wysłany: 23 Październik 2009, 17:01
|
|
|
| aha i nie ma psów madrych samych z siebie, nie ma psów głupich. Pies jako szczeniak to biała kartka- jak ja zapiszesz- tak bedzie. Z tym, że jedne psy trzeba zapisywac długi i mozolnie- w innych przypadkach wystarczy moment. Ale to jest tzw inteligencja uzytkowa. |
_________________ RASOWY=RODOWODOWY
http://www.stoppseudohodowcom.org/ |
|
|
| Poziom: 33 HP |
 |
 |
 |
 |
27% |
805/2982 |
|
|
|
|
 |
DemOla
Psy gora!

Pomogła: 1 raz Wiek: 13 Dołączyła: 14 Wrz 2009 Posty: 183 Skąd: Izabelin/Warszawa
|
Wysłany: 23 Październik 2009, 18:40
|
|
|
Mi również nie podobają się ONki kątowane.
Ja mam psa z lini użytkowej. |
_________________ RASOWY=RODOWODOWY!
Stop pseudohodowcom !!
 |
|
|
|
 |
vilandra

|
Wysłany: 27 Październik 2009, 13:21
|
|
|
Mnie też nie podobają się kątowane ONki wole te z lini użytkowych Według mnie wygląd nie ma większego znaczenia, liczą się cechy rasy. A Owczarek ma dużo zalet Sama mam w domu mieszańca tej rasy. |
|
|
|
 |
Reklama
Administrator
|
|
|
|
 |
Justyna
Instruktor-sta?ysta

|
Wysłany: 27 Październik 2009, 13:45
|
|
|
| Cytat: | | Według mnie wygląd nie ma większego znaczenia, liczą się cechy rasy |
I tu sie mylisz. Wyglad ma znaczenie, właśnie ze wzgledu na użytkowność. Np Onki eksteriery- czyli wystawówki, z uzytkownościa owczarka nie maja wiele wspólnego, własnie ze wzgledu na budowe anatomiczną. Ludzie rozmnazali psy właśnie ze względu na wygląd, po to żeby osiągnąc tp co mamy teraz- nie patrząć na charakter. Dlatego dużo ONÓW niesety nie ma prawidłwoej psychiki, tej checi do pracy itp. Psy te w wiekszości sa skerzywdzone, a te któe jednak maja coś z owczarka- niesety tez zawiele nie osiągną właśnie ze wzgledu na budowe. |
|
|
 |
 |
 |
 |
27% |
805/2982 |
|
|
|
|
 |
cetx
|
Wysłany: 4 Maj 2010, 18:21
|
|
|
Ja mam parę pytań dotyczących owczarka niemieckiego.
1.Od kiedy(mam szczeniaka, ktory liczy sobie miesiac i dwa tygodnie) mozna uczyc psa podstawowych komend, np siad?
2.Maly siedzi duzo czasu w kojcu, czy to wzbudzi w nim nieufnosc wobec obcych?(chcialabym, zeby sie tak do wszystkich nie lasil)
3.Kiedy kucne i go wolam, nie chce przychodzic.(mam nadzieje, ze czas to zmieni)
4.Gdy bede sie z nim duzo bawic to nie zdziadzieje? Chcialabym w nim wzbudzic troszeczke agresji.
Prosze o porady.
Mialam kiedys owczarka, bylam wtedy mala. Zzyl sie bardzo ze mna(podobno duzo z nim siedzialam i sie bawilam). Byl niezwykle inteligentny i posluszny, chociaz nie przechodzil zadnego szkolenia. Gdy domownicy byli w domu, wpuszczal wszystkich obcych na podworko. Gdy mama byla sama, albo ze mna, nikogo obcego nie chcial wpuscic. Sluchal mamy. Nie przepuscil nawet czlowieka, ktory mu dawal jedzenie, gdy my wyjechalismy na wakacje.
Czy to byl pies jeden na tysiac obdarzony tzw. "szostym zmyslem"?... Wyczuwal, kiedy bylysmy w niebezpieczenstwie. Ten pies po prostu mial inteligencje przewyzszajca wszystkie inne psy. |
|
|
|
 |
Justyna
Instruktor-sta?ysta

|
Wysłany: 6 Maj 2010, 12:13
|
|
|
| Cytat: | | 1.Od kiedy(mam szczeniaka, ktory liczy sobie miesiac i dwa tygodnie) mozna uczyc psa podstawowych komend, np siad? |
takie maleństwo to poiwinno byc jeszcze z matka!!!!!!!!!!!!!!!!!! A od kiedy uczyć? odkąd przybył do Ciebie do domu
| Cytat: | | 2.Maly siedzi duzo czasu w kojcu, czy to wzbudzi w nim nieufnosc wobec obcych?(chcialabym, zeby sie tak do wszystkich nie lasil) |
takie maleństwo w kojcu??????????????????????? Dziecko 3-4letniue tez będziesz trzymac w kojcu? szczeniak powinen byc w domu. Ze wzgledu na socjalizacje z rodziną, i z całym światem. trzymajac go w kojcu będziesz miec psa lękowego, nie socjalnego i byc moze agresora-co czesto kończy sie tragedią. Tak samo z obcymi!!!!!!!! Zenada i brak słów
Biedny pies
| Cytat: | | 3.Kiedy kucne i go wolam, nie chce przychodzic.(mam nadzieje, ze czas to zmieni) |
tez bym nie przyszła-mało tego poszłabym w długa.
Do przychodzenia. A dlaczego on ma do Ciebie przyjśc? Bo go wołasz? Pies robi to co mu sie opołaca. Wyobraź sobie sytułacje, soedzisz w tym kojcu, ktos cie wypuszcza, po czym Cie woła i spowrotem zamyka. Nie dziwie sie, że pies ma cie w nosie. Zacvznij wołać go po to żeby go nagrodzić, i puszczac dalej, bawi c sie itp, zacznij z bliskiej odległośći. na forum było kilka temató dot przywołania-opcja szukaj nie boli
| Cytat: | | 4.Gdy bede sie z nim duzo bawic to nie zdziadzieje? Chcialabym w nim wzbudzic troszeczke agresji. |
Walnij baranka ze 3 razy o ściane i napisz jeszcze raz. Po co Ci agresywny pies? Po to żeby kogos pogryzsł? Bo zapewne sobie nie poradzisz? majac zero wiedzy na temat wychowania psów.
Mam tylko nadzieje, że osobą która kiedys pogryzie będziesz ty-a nie ktos przyp[adkowy-może wtedy zrozunmiesz.
Polecam zapisac sie do psiego przedszkola-może tam Ci włożą pare mądrych rzeczy do głowy. Bo narazie jesteś kierowca który nie ma pojęcia o jeżdzie autem a sobie je sprawił i zaczyna jeżdzic. Ciekawe kiedy kogoś zabije? Albo siebie
| Cytat: | Mialam kiedys owczarka, bylam wtedy mala. Zzyl sie bardzo ze mna(podobno duzo z nim siedzialam i sie bawilam). Byl niezwykle inteligentny i posluszny, chociaz nie przechodzil zadnego szkolenia. Gdy domownicy byli w domu, wpuszczal wszystkich obcych na podworko. Gdy mama byla sama, albo ze mna, nikogo obcego nie chcial wpuscic. Sluchal mamy. Nie przepuscil nawet czlowieka, ktory mu dawal jedzenie, gdy my wyjechalismy na wakacje.
Czy to byl pies jeden na tysiac obdarzony tzw. "szostym zmyslem"?... Wyczuwal, kiedy bylysmy w niebezpieczenstwie. Ten pies po prostu mial inteligencje przewyzszajca wszystkie inne psy. |
teraz to spaqdłam z krzesła ze smiechu..... Szusty zmysł? Inteligencja?
http://www.youtube.com/watch?v=p-hRhnlmKRw
to sa inteligentne psy. |
|
|
 |
 |
 |
 |
27% |
805/2982 |
|
|
|
|
 |
cetx
|
Wysłany: 7 Maj 2010, 20:15
|
|
|
| Dzieki za rady, szUsty zmysle. Mam gdzies twoje sytuŁacje. Och, biedna Justyna... |
|
|
|
 |
Ripeapricot
Bliska nieznajoma

Wpisz pięć dowolnych liter: dyzio
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 02 Maj 2010 Posty: 388 Skąd: Poznan
|
Wysłany: 7 Maj 2010, 22:35
|
|
|
Skoro zachowujesz się jak dziecko, Cetx, dostaniesz swoją wieczorynkę.
Było sobie kiedyś forum o psach. Wszyscy użytkownicy w atmosferze wzajemnego szacunku wymieniali poglądy na zasadzie przyjacielskiej różnicy zdań. Jednak pewnego dnia w samo południe na scenę wkroczyli Anonimowi - i zaczęli pisać posty-podpuszczki, posty-piłki-zmyłki, posty obraźliwe, posty kłótniogenne. I forum zeszło na psy [co za błyskotliwość].
Morał: jeśli chcesz popisać sobie głupie posty, które mają tylko zdenerwować pozostałych Użytkowników, idź na tamto forum. Jeśli jednak Twoja wiadomość jest ,,prawdziwa", idź po rozum do głowy. Potem ewentualnie możesz wrócić, przeprosić i zapytać, czy da się coś zrobić z agresywnym ONkiem. |
_________________ Mam tylko dwie prosby: zebys kochal mnie ta nieskonczona, bezinteresowna i prosta miloscia, która ja kocham Ciebie...
i nie nazywaj mnie Azor! |
|
|
| Poziom: 18 HP |
 |
 |
 |
 |
29% |
206/711 |
|
|
|
|
 |
kiki94
|
Wysłany: 8 Maj 2010, 09:12
|
|
|
| Ripeapricot i Justyna maja racje, idz po rozum do glowy i wtedy mozna pogadac... po co bralas tego psiak skoro nie masz dla niego czasu badz nie chcesz go miec... pies potrzebuje ciepla milosci i rodziny, w przeciwnym razie zrobi sie zdziczaly i bedzie sie wszystkiego bal... to tak jak by ciebie ktos wsadzil do klatki i tylko dawal ci jesc, bylabys zadowolona??? bo ja raczej nie... psy tez trzeba traktowac z szacunkiem... chcesz zeby pies cie sluchal choc wcale nie chce ci sie go uczyc i bawic... pies podczas zabawy takze sie uczy, wiem cos o tym bo sama wychowuje szczeniaka (mieszanca czarnego owczarka niemieckiego z labradorem), jest bardzo inteligentny i posluszny jednak kosztowalo mnie to troche czasu i wysilku, nic nie przychodzi za darmo... ciebie takze ktos musial nauczyc czytac pisac itd, chociaz widze ze nikt cie nie nauczyl co tzn miec psa i byc za niego odpowiedzialnym... |
|
|
|
 |
Justyna
Instruktor-sta?ysta

|
Wysłany: 8 Maj 2010, 12:00
|
|
|
Ja tylko czekam kiedy w naszym wspaniałym kraju zaostrzą przepisy dot posiadania psów. Może wtedy osoby nieodpowiedzialne i bez żadnej wiedzy zostana przy pieskach na baterie.
Swoja droga bardzo szkoda mi tego psa. Za granica dawno by ci go odebrano.
Poitem dziwota, że rasa, wspaniała zreszta, wszechstronna, jest tak zniszczona. Skoro trafia w tak nieodpowiedzialne ręce |
|
|
 |
 |
 |
 |
27% |
805/2982 |
|